marți, 26 iulie 2011

SCRISOARE DESCHISĂ adresată doamnei ANCA BOAGIU

SC Fotbal Club RAPID Bucureşti SA, B-dul Poligrafiei nr. 1C, etaj I, sector 1, Bucureşti, România

Tel.:004021.668.75.55: Fax: 004021.668.75.88

rapid@fcrapid.ro; www.fcrapid.ro

Your browser may not support display of this image.

SCRISOARE DESCHISĂ adresată doamnei ANCA BOAGIU,

ministrul transporturilor şi infrastructurii

Stimată doamnă Ministru,

Atunci când aţi preluat conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aţi fost pusă în situaţia de a soluţiona multiplele probleme ale sistemului. La cât de numeroase sunt acestea, nu cred că vă lipsea o problemă în plus, care ar fi putut fi soluţionată cu uşurinţă de colaboratorii dumneavoastră. Mă refer la controversa creată de utilizarea stadionului „Valentin Stănescu” din Giuleşti de către clubul FC Rapid. Convins fiind că, din păcate, colaboratorii dumneavoastră nu v-au prezentat situaţia reală, în toată complexitatea sa, îmi permit să vă fac cunoscute în cele ce urmează câteva elemente esenţiale ale chestiunii.

Stadionul a fost realizat sub patronajul Asociaţiei culturale şi sportive C.F.R., fiind inaugurat oficial pe 10 iunie 1939, cu ocazia Ceferiadei organizate pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primului tren din România. Echipa de fotbal Rapid a fost mereu unul dintre reperele sportive ale ceferiştilor bucureşteni. Amintesc aici cele trei titluri de campioană, cele 13 Cupe ale României şi cele patru Supercupe ale României, câştigate de la 23 iunie 1932, data înfiinţării clubului, și până azi. Precizez că, dintre trofeele de mai sus, două titluri de campioană, patru Cupe ale României şi toate cele patru Supercupe au fost câştigate după anul 1993, când Fotbal Club Rapid s-a organizat potrivit noilor reglementări din România post – decembristă.

Fidel ceferiştilor, pe care i-a reprezentat întotdeauna, FC Rapid a optat, în 1993, să joace, în continuare, pe bătrâna arenă din Giuleşti, deşi ar fi avut posibilitatea de a evolua, în condiţii mult superioare, pe un alt stadion din Bucureşti. În acest sens, FC Rapid a încheiat un contract de închiriere cu structura care administrează stadionul, utilizându-l pentru un număr de circa 20 de jocuri anual, respectiv pentru meciurile care se dispută pe teren propriu. La acestea se adaugă jocurile din cupele europene, în care FC Rapid s-a calificat aproape în fiecare an.

Pentru a putea utiliza stadionul în condiţiile impuse de forurile internaţionale, FC Rapid a efectuat lucrări de amenajare şi modernizare a arenei, constând, între altele, în: instalarea unui nou gazon, lucrări de construcţii şi consolidare la tribuna I şi la tribuna oficială, instalarea de scaune şi fotolii în tribune, instalarea tabelei electronice, montarea sistemului de turnichete la intrări, modernizarea instalaţiei de nocturnă, instalarea sistemului de supraveghere video etc, lucrări care se ridică la valoarea de 2.070.765 euro.

În ultimii ani, relaţiile dintre CS Rapid, structura care administrează stadionul, şi FC Rapid au fost stabilite printr-un contract încheiat la data de 22.02.2005, valabil până la data de 30.06.2012, semnat de şefii celor două structuri, prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile reciproce.

În principal din cauza interpretării diferite ale unor prevederi din legislaţia fiscală a ţării noastre privind taxa pe valoare adăugată, precum şi a nerespectării Protocolului semnat, în luna iulie 2009, între preşedintele CS Rapid şi preşedintele FC Rapid, protocol care reglementa obligaţiile lunare în ceea ce priveşte plata utilităţilor, s-a ajuns la poziţii divergente privind cuantumul sumei datorate de FC Rapid.

Dificultăţile de comunicare cu SC Rapid, care nu ne-a furnizat în timp util informaţiile necesare pentru a putea efectua plăţile, în cuantumul legal şi contractual, au dus la întârzierea în plată a unei sume de 131.769,21 lei, În nici un caz FC Rapid nu datorează suma de 150.000 euro, la care face referire CS Rapid. Clubul nostru şi-a manifestat şi îşi manifestă în continuare totala disponibilitate de a achita integral suma în cauză, în termen de maximum 48 de ore de la momentul în care se ajunge la un acord între cele două părţi.

În vederea ajungerii la un astfel de acord, între CS Rapid şi FC Rapid s-au purtat discuţii, atât pentru stabilirea cuantumului sumei datorate de noi, cât şi pentru stabilirea termenului şi modalităţii de plată. E o practică normală, care are loc în mod frecvent în orice societate bazată pe regulile economiei de piaţă şi care porneşte de la disponibilitatea noastră de a achita suma restantă, rămânând de convenit doar câteva aspecte tehnice ale problemei. Ni se pare total nefiresc şi nesportiv ca, în mijlocul acestor negocieri, CS Rapid să rezilieze contractul cu FC Rapid. S-a ajuns, prin această măsură nejustificată, la o situaţie în care toată lumea pierde: pierde CS Rapid, care este pusă în situaţia de a încasa cu întârziere suma la care are dreptul; pierde FC Rapid, care este obligată să rupă o tradiţie veche de peste 70 de ani şi să joace pe alte terenuri; dar cel mai mult pierd suporterii rapidişti, care chiar nu au nici o vină în toată această conjunctură, şi care îşi văd echipa favorită alungată de pe stadionul pe care a jucat întotdeauna. Nu este de neglijat faptul că unul dintre perdanţi este şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, care, încurajând măsurile excesive ale CS Rapid, îşi va vedea imaginea publică afectată în raport cu suporterii de fotbal din România – rapidişti şi nu numai.

Pe această cale vă solicităm, doamnă Ministru, să binevoiţi a face uz de autoritatea dumneavoastră pentru ca cele două părţi implicate în acest conflict fratricid, între două structuri sportive ale aceleiaşi familii, Familia Ceferiştilor, să se aşeze din nou la masa negocierilor pentru a găsi o soluţie simplă la o chestiune care ţine, în primul rând, de interpretarea legii fiscale. Totodată, convins de faptul că orice contract reprezintă legea părţilor implicate şi că acesta trebuie lăsat să îşi producă efectele dorite de părţi, FC Rapid doreşte ca acel contract de închiriere a stadionului, semnat în 2005 şi valabil până în 2012, să fie lăsat să producă efecte până la data expirării sale, urmând ca el să fie renegociat la acea dată.

Cu speranţa că, în interesul tuturor părţilor implicate în această situaţie, veţi da curs solicitărilor noastre, vă rugăm să primiţi salutul respectuos al suporterilor rapidişti şi pe cel al jucătorilor şi tehnicienilor de sub Podul Grant, care sunt pe stradă şi aşteaptă gestul dumneavoastră de bunăvoinţă pentru a se întoarce ACASĂ.

Preşedintele Consiliului de Administraţie

al FC Rapid Bucureşti,

Ion Taban

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu